VS ontsnapten in 1961 nipt aan kernramp

De Verenigde Staten zijn in 1961 net aan een kernramp ontsnapt. Dat blijkt uit een onlangs vrijgegeven geheim rapport dat de Britse krant The Guardian kon inkijken. Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht dropte per ongeluk twee waterstofbommen boven de staat North Carolina. Een van de bommen ontplofte bijna.

awillems

Op 23 januari 1961, drie dagen na de inauguratie van John F. Kennedy als pesident, raakte een B-52 bommenwerper tijdens een oefenvlucht boven de staat North Carolina in de problemen en verloor daarbij twee waterstofbommen. Een van de bommen opende de parachute en sprong op scherp.

Uiteindelijk werd het signaal naar de kern van de bom geblokkeerd door een schakelaar. Nu blijkt uit de documenten dat drie andere veiligheidsmechanismen van de bom gefaald hadden.

"Een eenvoudige lagevoltschakelaar die dienst deed als dynamo, heeft de Verenigde Staten behoed voor een ramp", zo schreef Parker F. Jones, een ingenieur die belast was met de veiligheidsmechanismen in kernbommen, acht jaar later in een rapport. Ter info: de waterstofbom was 260 keer krachtiger dan de bom die Hiroshima in 1945 verwoestte. Een ontploffing had gevolgen gehad voor Washington DC, Baltimore, Philadelphia en zelfs New York. "Miljoenen mensenlevens waren die dag in gevaar", aldus The Guardian.

Uit de documenten blijkt ook dat er tussen 1950 en 1968 minstens 700 "significante ongelukken en incidenten zijn gebeurd met 1.250 nucleaire wapens".

Belga

Archieffoto Hiroshima, EPA