Ruim 560 agenten gesanctioneerd in 2012

Vorig jaar kregen 562 politiemensen een sanctie opgelegd omdat ze bijvoorbeeld onterecht de politiedatabanken hadden geconsulteerd of alcohol hadden gedronken voor of tijdens de diensturen. Twaalf agenten kregen een sanctie wegens diefstal. Dat blijkt uit het jaarverslag van de algemene inspectie van de politie.

awillems

De politiemensen die vorig jaar gestraft werden, bezondigden zich onder andere aan het inkijken van databanken van de politie voor privédoeleinden (45 gevallen), het niet correct opstellen van werkdocumenten (40), het verlaten van de werkpost zonder toelating (31) en het gebruiken van alcohol voor (27) of tijdens de dienst (16). In twintig gevallen werden agenten gestraft omdat ze geen bevelen hadden opgevolgd. Zo schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Er werden ook 12 agenten betrapt op diefstal. Twee van hen werden de laan uitgestuurd. De anderen werden gestraft, maar mochten bij de politie blijven.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wilde niet reageren op de cijfers. De minister is volop bezig met de hervorming van de tuchtprocedure binnen de politie.

Belga