Correctionele rechtbank verklaart zich onbevoegd in lasterzaak tegen mantelzorger

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft zich vrijdag onbevoegd verklaard in een zaak over laster tegen mantelzorger en de wettelijke vertegenwoordiger Herman Bielen van de 105-jarige Antonia Nouwens.

mceulemans

Bielen had zijn kritiek geuit op de werking van het OCMW-rusthuis Vinkenhof in Houthalen via de websites ouderenhart.be en deodata.be. Raadsman Luk Delbrouck heeft altijd gepleit dat het een drukpersmisdrijf betreft waarvoor alleen het hof van assisen bevoegd is en niet de correctionele rechtbank.

Kritiek op Vinkenhof

De procedures, die een verpleger, het OCMW van Houthalen-Helchteren en de OCMW-secretaris hadden aangespannen, zijn vrijdag afgewezen. De OCMW-secretaris moet aan Bielen 550 euro rechtsplegingsvergoeding betalen en de drie partijen moeten opdraaien voor de gerechtskosten. Voor ongehoorde uitspraken via het internet, waardoor een persoon zijn eer, goede naam of reputatie onrechtmatig beschadigd ziet, kunnen ze zich ook tot een burgerlijke rechtbank wenden.

Herman Bielen, de wettelijke vertegenwoordiger en mantelzorger van de 105-jarige Antonia Nouwens, spuide via het internet zijn bekommernissen over ouderenzorg en kritiek op de werking van rusthuis Vinkenhof. Nouwens verbleef in het Vinkenhof, maar na een verblijf van elf jaar moest ze dat verlaten. Bielen werd in februari 2010 ook al de toegang ontzegd.

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio