thumbnail: null
thumbnail: null

Zwart herovert de mode: black is back

Bonte kleuren dicteerden de voorbije seizoenen het modebeeld, van colour blocking over fluo tot pastel. Maar het zwart laat zich niet zomaar bont en blauw slaan. De tijdloze modekleur begint aan een gesmaakte revival.

wverhaert

"Wanneer je tijdens de modeweken rondslentert in de straten van Parijs of Kopenhagen, voel je dat er opnieuw een wave of black in de lucht hangt. Je merkt het in het straatbeeld van grote steden, je ziet het in de collecties en bij de modeprofessionals. De tendens van de voorbije jaren naar meer kleur lijkt zich absoluut te keren naar zwart. Black is the new black." Aan het woord is Christophe Urbain, eigenaar van de avant-gardistische boetiek Rewind in Gent. "Zwart is een kleur met zoveel facetten: tijdloos en toch verrassend, elegant maar ook stoer", steekt Urbain de loftrompet. "Geen enkele kleur kan zo veel kracht en verfijning tegelijk uitstralen."

Saai noch somber

Zal het met al dat zwart dan geen donkere bedoening worden in de winkel? "Nee, want zwart staat niet gelijk aan saai of donker. Het is verkeerd om zwart af te schilderen als somber of, erger nog, gothic. Zoals bij andere kledij is vooral de snit allesbepalend. Dat is net het voordeel van zwart: het laat een silhouet volledig tot zijn recht komen. Ik wilde een plaats creëren waar vorm weer boven kleur gesteld wordt. Zwarte kleding gaat nooit vervelen, als je maar de juiste stukken kiest."

De terugkeer naar zwart is onmiskenbaar een soort tegenreactie op de 'colour blocking'-trend, die de mode de laatste jaren heeft gedomineerd. "De kleurrijke stijl van colour blocking leek de zwarte stroming lange tijd te verdrukken", vertelt Urbain. "Terwijl veel professionals uit de modewereld vroeger zweerden bij sober gekleurde silhouetten, brak colour blocking radicaal met die gewoonte. Figuren als Anna Dello Russo, de kleurrijke hoofdredactrice van Vogue Japan, hebben daartoe bijgedragen." Maar nu is de slinger weer omgeslagen, voorspelt de modespecialist. "Zoals we de voorbije seizoenen een sterke opmars zagen van felle kleuren, is het nu weer de beurt aan zwart. En vooral: zwart van kop tot teen."

Al is het zwart nooit echt helemaal ondergesneeuwd geraakt. "Net zoals kleur ook nooit van het toneel zal verdwijnen", merkt Urbain op. "Het is niet zozeer een kwestie van 'trendy of niet'. Geen enkele kleur raakt ooit volledig uit de mode, alle tinten komen uiteindelijk opnieuw aan bod in de collecties. Maar er zijn natuurlijk wel tendensen, het ene seizoen springt de ene kleur al meer in het oog dan de andere. En de komende seizoenen is dat absoluut het geval met zwart."

Metro / Photo News

Niet te missen