China steunt Russisch-Amerikaans akkoord over Syrië

China verwelkomt de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Rusland over de inlevering van chemische wapens door de Syrische regering. Dit heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zondag aan zijn Franse ambtgenoot Laurent Fabius gezegd. Volgens Iran hebben de VS met het akkoord blijk gegeven van "een minimum aan gezond verstand".

fvranckx

"Dit kan de toestand in Syrië helpen verbeteren en geeft zicht op een vreedzame oplossing voor de problemen van de Syrische chemische wapens", zo werd Wang door het Chinese ministerie geciteerd. "China hoopt dat in het kader van de VN zo snel mogelijk werk kan worden gemaakt van een oplossing in Syrië en ook van de vernietiging van de chemische wapens", zei Wang. "De Veiligheidsraad zou hierin een belangrijke rol moeten spelen."

Fabius zei volgens het persbureau aan Wang dat ook Frankrijk het Russisch-Amerikaanse akkoord als "een belangrijke positieve ontwikkeling" beschouwde. "We hebben altijd gehoopt dat de Amerikanen toch nog een minimum aan gezond verstand zouden hebben en niet militair zouden ingrijpen in Syrië", zo reageerde de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Larijani zondag volgens het persbureau ISNA. "De overeenkomst met Rusland toont dat dit minimum voorhanden was." Iran staat in het conflict in Syrië aan de kant van de Syrische president Bashar al-Assad en is fel tegen een westerse militaire interventie in Syrië.

Belga, foto EPA

Meer over Syrië