18-jarigen kiezen nog amper voor vrijwillige legerdienst

Print
18-jarigen kiezen nog amper voor vrijwillige legerdienst

18-jarigen kiezen nog amper voor vrijwillige legerdienst

18-jarigen kiezen na hun humaniora nog amper voor de vrijwillige legerdienst. Nochtans waren de inschrijvingen in 2010 een groot succes met 713 sollicitanten. Hun aantal is vorig jaar geslonken tot 57, weet De Standaard.

Van de 713 kandidaten drie jaar geleden, traden er 101 in dienst. Vorig jaar bleven van de 415 sollicitanten amper 57 rekruten over. Woordvoerder van Defensie Kurt Verwilligen zegt dat de media-aandacht bij de lancering voor een hoge instroom zorgde, maar die is er nu niet meer. "De vrijwillige legerdienst maakt nu deel uit van het gewone aanwervingsproces en valt daardoor minder op", zegt hij aan de krant.

Slecht betaald

De vakbonden leggen de oorzaak eerder bij de voorwaarden van het statuut. Niet veel jongeren laten zich van zondagavond tot vrijdagmiddag 'opsluiten' in een kazerne voor een soldij van 7 euro per dag. "Ze volgen dezelfde opleiding als de andere militairen, die veel beter betaald worden en dat is niet correct", vindt Dirk Deboot van ACOD.

Erwin De Staelen van VSOA voegt er aan toe dat de vrijwillige legerdienst te rooskleurig voorgesteld wordt. Van de 247 vrijwilligers die de voorbije drie jaar met de opleiding begonnen, maakten 159 rekruten die nooit af. Bij het kabinet van minister van Defensie maken ze geen probleem van de grote uitval. "Jongeren kunnen een duwtje in de rug krijgen. Ze kunnen ook terugkeren naar de maatschappij, met bijvoorbeeld een rijbewijs voor de vrachtwagen op zak", luidt het. Bij de sp.a spreekt men van een nepstatuut met een peperdure administratie.

archieffoto