KBVB wil jaarboek met Rode Duivels uit de rekken laten halen

Print
KBVB wil jaarboek met Rode Duivels uit de rekken laten halen

KBVB wil jaarboek met Rode Duivels uit de rekken laten halen

De KBVB eist dat uitgeverij Van Halewyck het 'Jaarboek Voetbal 2012-2013' uit de rekken haalt en dreigt met gerechtelijke stappen. In het boek gaat het namelijk ook over 'De Rode Duivels', wat een beschermde merknaam zou zijn, en er staan foto's in van de Belgische voetballers zonder dat met het portretrecht zou zijn rekening gehouden.

Van Halewyck is niet van plan op de eis in te gaan. Dat zei gisterenavond auteur-journalist Koen Van Wichelen, die het jaarboek heeft geschreven: "Dit is een journalistiek verslag over één jaar nationaal en internationaal voetbal, dat natuurlijk ook over de Rode Duivels gaat. Het tart elke verbeelding van de 'Rode Duivels' een merknaam te maken die niet vrij in een journalistieke context zou kunnen worden gebruikt."

Volgens Stefan Van Loock, woordvoerder van de KBVB, is het maar de vraag of het over een journalistiek dan wel een commercieel project gaat. Eerder dit jaar ging de voetbalbond al in tegen de artiesten Garry Hagger en De Romeo's omdat die zonder toestemming de naam 'Rode Duivels' gebruikten in nummers naar aanleiding van het komende WK voetbal.

DH
Archieffoto