Regering-Obama "sceptisch" over inschikkelijkheid Assad

Print
Regering-Obama "sceptisch" over inschikkelijkheid Assad

Regering-Obama sceptisch over inschikkelijkheid Assad

De Amerikaanse regering staat "sceptisch" tegenover het nieuws dat de Syrische president Bashar al-Assad zou toelaten de chemische wapens in handen van het regime onder internationale controle te plaatsen. Dat liet Jay Carney woensdag verstaan, de woordvoerder van president Barack Obama.

Assad zou willen ingaan op het voorstel van Rusland. Door zijn chemisch wapenarsenaal te laten controleren, zou Assad een Amerikaanse militaire interventie vermijden.

Prestige

Volgens woordvoerder Jay Carney zetten de Russen hun prestige op het spel. "Nadat het twee jaar de pogingen van de Verenigde Naties heeft geblokkeerd om Assad de rekening te doen betalen, speelt Rusland nu een constructieve rol - of het toont tenminste dat het dat wil spelen." Het regime-Assad geniet echter maar weinig vertrouwen, zegt Carney nu ook met zoveel woorden. "Maar we moeten deze mogelijkheid (voor een diplomatieke oplossing voor het conflict) wel onderzoeken."

De vijf landen met vetorecht binnen de VN-Veiligheidsraad komen woensdagmiddag alvast opnieuw bijeen om te praten over een concreet plan om het chemische arsenaal te ontmantelen. Dinsdag werd een resolutietekst die door Frankrijk was ingediend al besproken, maar een formele vergadering van de V-Raad werd op vraag van Rusland geannuleerd. Frankrijk, Rusland, de VS, het VK en China steken nu dus opnieuw de koppen bij elkaar in de hoop een compromis te vinden.

Als het van de Fransen en de Amerikanen afhangt, wordt wel de optie behouden om militair te interveniëren als Assad zijn engagementen niet nakomt.

Vanaf donderdag komen in Genève de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov bijeen om over Syrië te praten. Daar zal ook Lakhdar Brahimi, de speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga, bij aanwezig zijn. Moskou maakte aan Washington al zijn concrete plan over om zijn ontwapeningsvoorstel in de praktijk om te zetten.

Belga
Foto AFP