Binnenkort goedkoper surfen, bellen en sms'en in Europa

Print
Binnenkort goedkoper surfen, bellen en sms'en in Europa

Binnenkort goedkoper surfen, bellen en sms'en in Europa

De Europese Commissie wil dat de zogenaamde roamingkosten voor mobiel bellen, sms'en en surfen binnen enkele jaren tot het verleden behoren. Het streven maakt deel uit van "de meest ambitieuze hervorming van de telecomsector in 26 jaar" die de Commissie woensdag heeft gepresenteerd.

"Onze voorstellen zullen consumenten lagere prijzen en sterkere garanties bieden, en de ondernemingen nieuwe kansen", zo kondigde voorzitter Jose Manuel Barroso in Straatsburg de langverwachte en veelbesproken plannen voor de verdere eenmaking van de telecomsector aan.

De telecommarkten in Europa zijn nog grotendeels nationaal gereguleerd. Geen enkel bedrijf is actief in de hele Europese Unie en operatoren en consumenten die de grens oversteken worden vaak geconfronteerd met grote verschillen in prijs en regelgeving.

De stap naar een echte Europese telecommarkt zet de Commissie nog niet. Zo komt er voorlopig geen Europese regulator. Wel wil ze nationale obstakels voor grensoverschrijdende telecomdiensten uit de weg ruimen. Zo wil de Commissie dat bedrijven met één Europese toelating meteen in de hele Europese Unie actief kunnen worden.

Aanval op roamingtarieven

Vanuit consumentenoogpunt springt de nieuwe aanval op roamingtarieven in het oog. Vanaf juli 2014 moeten deze kosten afgeschaft worden voor inkomende oproepen tijdens verplaatsingen in de Unie. Wie zelf vanuit een andere lidstaat belt, mag nog maximaal 0,19 euro per minuut betalen. Operatoren moeten ook aantonen dat die lasten gerechtvaardigd zijn, en niet arbitrair. Voorts voorziet de Commissie stimuli die operatoren aanzetten om tegen 2016 roaming te voorzien aan binnenlandse prijzen.

Belga
Archieffoto