Costa Concordia wordt volgende week rechtgetrokken

Print
Costa Concordia wordt volgende week rechtgetrokken

Costa Concordia wordt volgende week rechtgetrokken

De Costa Concordia, het cruiseschip dat op zijn zij lag voor de Italiaanse kust sinds de dodelijke scheepsramp van vorig jaar, zal volgende week rechtgetrokken worden. Dat deelde een regeringsfunctionaris woensdag mee.

Het schip liep aan de grond voor het eiland Giglio in Toscane en kapseisde. De ramp haalde het wereldnieuws. Het plan is om de romp rechtop te roteren, zodat het schip weer drijvend kan gemaakt worden om naar het vasteland te slepen. Daar zal het ontmanteld worden. De autoriteiten hopen dat de operatie in de eerste helft van volgend jaar kan gefinaliseerd worden.


"De eerst mogelijke datum voor de rotatie van de Costa Concordia is 16 september", zei Franco Gabrielli, hoofd van de civiele bescherming, woensdag tijdens een bezoek aan Giglio. De weersomstandigheden zullen bepalen wanneer de operatie juist zal beginnen, zei Gabrielli. De beslissing zal een dag voordien genomen worden.

De Concordia liep op de rotsen en zonk gedeeltelijk op 13 januari 2012. Daarbij kwamen 32 van de 4.229 opvarenden om het leven. Kapitein Francesco Schettino, die ervan beschuldigd wordt het schip te dicht naar de kust gestuurd te hebben om een bemanningslid een plezier te doen, staat onder meer terecht voor doodslag.

Belga
Archieffoto