Huts: "Antwerpse haven krijgt zware klappen"

Print
Huts: "Antwerpse haven krijgt zware klappen"

Huts: Antwerpse haven krijgt zware klappen

Katoen Natiebaas Fernand Huts wil dat de Antwerpse havenbestuurders een strategie voor de haven uittekenen waarin logistiek een toekomst heeft. Dat schreef Huts woensdag in een open brief aan de havenbedrijven en politici in Antwerpen en Beveren.

Maandag maakte de CEO van de logistieke groep Katoen Natie bekend dat hij investeringen in Antwerpen stopt en eraan denkt naar het buitenland te trekken. Volgens Huts is dat een gevolg van rechtsonzekerheid over de wet-Major, die havenarbeid regelt. Huts ligt in conflict met de sociale inspectie over het al dan niet moeten inzetten van havenarbeiders bij Katoen Natiedochter Logisport.

"Over de toekomst van de logistiek in de haven hebben de heren Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx geen mening en zeker geen constructieve oplossing te berde gebracht", sneert Huts na reacties van de haventoplui, die hij ad hominem-aanvallen noemt.

Strategie

Volgens Huts krijgt de Antwerpse haven "zware klappen". Hij wil dat de bestuurders "een strategie uittekenen waarin logistiek een toekomst heeft". Zo adviseert hij om de zone onder de wet-Major te verkleinen, zodat ook de zone waarin Logisport actief is, erbuiten valt: "Tewerkstelling, investeringen en nieuwe arbeidsplaatsen zijn gered," stelt hij.

Huts verwijst ook naar de terreinen van General Motors, die volgens hem beschikbaar kunnen komen voor logistieke bedrijven.

De CEO wil naar eigen zeggen geenszins de wet-Major zelf aanvallen. "De groep stelt 750 havenarbeiders tewerk conform de wet-Major en zal dit ook blijven doen in de toekomst."

Belga

Foto JHS