"AnsaldoBreda stelt maandag vernieuwde Fyra voor"

Print
"AnsaldoBreda stelt maandag vernieuwde Fyra voor"

AnsaldoBreda stelt maandag vernieuwde Fyra voor

De Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda zou maandag in Italië een persconferentie houden waar hij een verbeterde versie zou voorstellen van de hogesnelheidstrein V250, beter gekend als Fyra. Het is nu al duidelijk dat noch de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, noch de Nederlandse NS op een aangepaste trein zit te wachten.

De Nederlandse krant De Telegraaf meldde woensdag dat AnsaldoBreda een geheel vernieuwde trein wil presenteren. Daarmee zou het bedrijf willen aantonen dat de Fyra wel veilig is. Officieel is de persconferentie nog niet bevestigd, en ook bij de NMBS heeft men enkel geruchten gehoord. "We hebben het Fyra-contract opgezegd, voor ons is het dossier daarmee afgerond", klinkt het.

Ook de Nederlandse maatschappij NS zit niet te wachten op een aangepaste trein. "De NS is door AnsaldoBreda niet geïnformeerd. We hebben negen treinen staan die hersteld hadden moeten worden en waar geen deugdelijk herstelplan voor is aangeboden. Dat was voor NS veel relevanter geweest dan een opgepoetste trein in Italië", aldus de verklaring van de NS.

AnsaldoBreda heeft overigens nog altijd geen goedkeuring om de Fyra opnieuw commercieel in te zetten op het Belgische spoor. Alle commerciële treinritten van de Fyra werden op 18 januari verboden door de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS). Sindsdien lopen er gesprekken om dat verbod in te trekken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd, bevestigt DVIS-directeur Thierry Breyne. De instantie heeft al dossiers binnengekregen vanuit Italië, maar heeft telkens bijkomende vragen gesteld, onder meer over de kwaliteit, aldus Breyne.

Belga

Foto Joris Herregods