Julio Iglesias gebruikt als marteltechniek

Print
Julio Iglesias gebruikt als marteltechniek

Julio Iglesias gebruikt als marteltechniek

De muziek van Julio Iglesias op het hoogste volume, het is een van de foltertechnieken die werden gebruikt door het Pinochetregime in Chili. Woensdag is het veertig jaar geleden dat de Chileense dictator aan de macht kwam door een staatsgreep, en naar aanleiding van die verjaardag verscheen er een Britse studie over de Chileense dictatuur.

Niet enkel Iglesias' muziek maar ook het themalied van Stanley Kubricks 'Clockwork Orange' of 'My Sweet Lord' van George Harrison werden gebruikt om de gevangenen psychologisch te kraken, zegt Katia Chornik, onderzoekster aan de universiteit van Manchester. Ze baseerde haar studie op getuigenissen van oud-gevangenen en een lid van de geheime dienst onder Pinochet.

Folterruimte werd discotheek

Deze praktijk werd niet enkel in Chili toegepast. Ook in het Amerikaanse leger is dit een veel gebruikte tactiek. En een folterruimte in Iran werd ook wel eens de "discotheek" genoemd omdat de muziek er altijd zo luid stond.

"De muziek was niet enkel een marteltuig. Door het volume helemaal open te zetten, kon men het geschreeuw van de gevangenen verbergen", zegt Chornik.

Veel gevangenen putten echter ook kracht uit de muziek om de vele folteringen en vernederingen te weerstaan. Chornik wijst op een gevangenis in Santiago (Chili), waar enkele gedetineerden zelfs een koor hebben gevormd, Tres Alamos.

Belga

Foto: Julio Iglesias

Archiefbeeld Photo News