Barroso: "Keer Europa niet de rug toe"

Print
Barroso: "Keer Europa niet de rug toe"

Barroso: Keer Europa niet de rug toe

In zijn laatste State of the Union voor de Europese verkiezingen van mei 2014 heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag in Straatsburg zijn aanpak van de eurocrisis verdedigd. "We zitten opnieuw op het juiste spoor", zo betoogde de Portugees, die in de laatste rechte lijn naar de stembusgang een oproep lanceerde om Europa "niet de rug toe te keren".

Europa werd de voorbije jaren geteisterd door een ongeziene financiële en economische crisis, maar volgens Barroso is het herstel nu binnen handbereik. Het vertrouwen van beleggers en consumenten groeit opnieuw en in probleemlanden als Griekenland, Spanje en Portugal duiken gunstige economische signalen op. "We hebben goede redenen om opnieuw vertrouwen te hebben", aldus de Commissievoorzitter, die wel erkende dat de werkloosheidscijfers nog steeds onhoudbaar zijn.

Het belangrijkste risico voor het fragiele herstel is volgens Barroso van politieke aard. De lidstaten mogen niet aarzelen met de uitvoering van sociaaleconomische hervormingen in eigen land en op Europees niveau moet de komende maanden vooruitgang geboekt worden bij de uitbouw van de Bankenunie en de uitvoering van de meerjarenbegroting, die als gevolg van aanslepende geschillen tussen het parlement en de lidstaten nog steeds niet is goedgekeurd.

Tegen de achtergrond van de oprukkende euroscepsis en een mogelijk Brits referendum over een uitstap uit de Europese Unie lanceerde Barroso ook een oproep om het Europese project "niet de rug toe te keren". Hij erkende dat Europa zich niet met alles moet moeien, maar pleitte wel voor verdere integratie en eenheid. "Een politieke unie moet onze politieke horizon zijn". Voor de verkiezingen zal de Commissie haar ideeën over de toekomst van de Europese Unie presenteren.

Belga
Foto Reuters