Ethiopische boer beweert 160 jaar oud te zijn

Print
De Ethiopische landbouwer Dhaqabo Ebba beweert in een televisiereportage 160 jaar oud te zijn. Daarmee zou hij met voorsprong de oudste levende mens op aarde zijn. Volgens de site Opride.com kan hij echter geen geboorteakte voorleggen om dat te bewijzen.

De journalist die Ebba interviewde was zo onder de indruk van 's mans kennis van de lokale geschiedenis, dat hij overtuigd is dat hij wel degelijk 160 jaar oud moet zijn. Vooral zijn levendige herinneringen van de Italiaanse invasie van Ethiopië in 1895 maakten indruk: "Toen Italië Ethiopië binnenviel, had ik al twee vrouwen en was mijn zoon oud genoeg om vee te hoeden [...] Niemand van mijn generatie leeft hier nog", aldus de man.

Ebba groeide op in een samenleving die hun geschiedenis mondeling bijhoudt. Er bestaan dus geen documenten die zijn leeftijd sneller zouden kunnen verifiëren. Mogelijks is er wel medische technologie voorhanden die dit kan. De procedure om zijn leeftijd wetenschappelijk te achterhalen zou inmiddels opgestart zijn.

Momenteel erkent het Guinness Book of Records de 114-jarige Japanse Misao Okawa als de oudste levende persoon. Er zijn echter veel mensen, zoals Ebba, die ouder zouden kunnen zijn. De oudste persoon die ooit officieel door Guinness werd opgetekend, was de Française Jeanne Calment, die op haar 122ste overleed. Vorige maand kwam aan het licht dat de Boliviaanse boer Carmelo Flores Laura 123 jaar oud is. Hij heeft echter nooit een officiële claim ingediend bij Guinness en de kans dat die aanvaard zou worden is klein, gezien zijn geboortedatum (16 juli 1890) enkel vermeld staat op een doopakte en niet op een officieel geboortecertificaat.

DV
Beeld YouTube