Chinese premier bevestigt dat panda's naar Pairi Daiza gaan

Print
Chinese premier bevestigt dat panda's naar Pairi Daiza gaan

Chinese premier bevestigt dat panda's naar Pairi Daiza gaan

China zal wel degelijk twee reuzenpanda's uitlenen aan het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang woensdag bevestigd aan de Belgische premier Elio Di Rupo, die op bezoek is in China. Volgens het dierenpark zelf worden de panda's in het voorjaar van 2014 verwacht. De dieren zouden ook voor 15 jaar in plaats van de gebruikelijke 10 jaar worden uitgeleend.

Dinsdag raakte al bekend dat China van plan was twee reuzenpanda's uit te lenen aan Pairi Daiza. De Antwerpse Zoo, die tien jaar geleden al eens naast de komst van Chinese panda's greep, reageerde "verontwaardigd en teleurgesteld".

Beschuldiging N-VA

De kwestie kreeg ook een politiek communautair tintje. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir beschuldigde Di Rupo er namelijk van om via diplomatieke contacten het dierenpark in de buurt van zijn thuisstad Bergen te bevoordelen, ten nadele van de Antwerpse Zoo. Zij kondigde aan dat ze de premier over de kwestie zou interpelleren. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters liet verstaan dat hij een uitleg van Di Rupo verwachtte.

In een onderling gesprek heeft de Chinese premier Li Keqiang aan Di Rupo bevestigd dat de twee reuzenpanda's aan Pairi Daiza zullen worden uitgeleend. Di Rupo sprak achteraf van "een eer voor België". Pairi Daiza zegt dat de overeenkomst met de Chinese autoriteiten is ondertekend. De twee panda's die worden uitgeleend zijn vier jaar. Het gaat om een mannetje Xinhui (wat "schitterende ster" betekent) en een wijfje Haohao (wat "lief" betekent).

Verlengd verblijf

Opmerkelijk is dat de dieren niet voor de gebruikelijke 10 jaar maar voor 15 jaar zullen worden uitgeleend. Volgens Pairi Daiza worden de dieren in de lente van 2014 verwacht. Dan viert het dierenpark ook zijn 20ste verjaardag. Pairi Daiza organiseert vrijdag, wanneer voorzitter en stichter Eric Domb terug is uit China, een persconferentie. Die zal plaatsvinden om 14 uur in het dierenpark zelf.

Belga, archieffoto