N-VA eist uitleg van Hasseltse burgemeester

Print
N-VA eist uitleg van Hasseltse burgemeester

N-VA eist uitleg van Hasseltse burgemeester

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes verzweeg maandenlang dat ze in verdenking is gesteld van schriftvervalsing. Als voorzitter van de politieraad behandelde ze bovendien zelf de zaak tegen haar. De rest van de politieraad wist niet dat Claes betrokken partij was omdat het dossier leeg was.

Hilde Claes trachtte haar eigen inverdenkingstelling te verdoezelen. Dat blijkt uit een verslag van de politieraad van 19 december 2012, waarop uw krant de hand kon leggen. Als burgemeester van Hasselt zat Claes die politieraad voor. Stond met stip: de zaak waarin Claes zelf werd verdacht. Vreemd genoeg konden de leden van de politieraad het dossier niet inkijken. Het was leeg. Toenmalig CD&V-raadslid Jef Hulsmans maakte daarover een opmerking. "Het verbaasde me dat het dossier leeg was. Hoe moesten we stemmen, als we geen informatie hadden? Dat Claes ook was aangeklaagd in de zaak, wisten we daardoor niet", getuigt Hulsmans.

Uiteindelijk moest de raad, met Claes als voorzitter, beslissen of ze zich burgerlijke partij zou stellen tegen de verdachten in de zaak, waaronder Claes zelf. Weinig verrassend stelde de burgemeester, bij monde van meester Hofströssler, de advocaat van de politiezone, voor om dat niet te doen. Belangenvermenging? "Het is niet koosjer dat het dossier leeg was en dat Claes ons niet heeft ingelicht", zegt N-VA-oppositielid Steven Vandeput. "Maar dat is de stijl van de Hasseltse socialisten: ze proberen alles te verdoezelen. Ik heb Claes per brief gevraagd om meer uitleg. Haar positie staat onder druk."

Hilde Claes weigerde elk commentaar.

RAF LIEKENS
Foto Tom Palmaers