Klikkers krijgen beloning (poll)

Wie verzekeringsmaatschappijen kan tippen over gestolen goederen of crimineel opzet, kan daar tot een paar duizend euro mee verdienen. Klikken wordt steeds meer business.

dvansant

Stel: uw buurman propt zijn garage vol met gestolen computers, en u weet dat. Dan kunt u de politie waarschuwen, die een onderzoek voert, en u bij de verzekeringsmaatschappij van de gedupeerden kan voorstellen als gouden tipgever. U houdt er al snel een paar honderd tot een paar duizend euro aan over - afhankelijk van de grootte van de buit.

Klikken brengt op, ook voor de verzekeraars. “Het gebruikmaken van tipgevers is eigenlijk al zo oud als de verzekeringsmaatschappijen zelf”, zegt Wauthier Robyns van koepelorganisatie Assuralia. “Het kan op twee manieren. Via de politie (zoals in het voorbeeld hierboven, red.). Maar er kan zich ook iemand melden bij de verzekeringsmaatschappij zelf, of bij de benadeelde. Iemand die bijvoorbeeld weet wie de eigenaar is van een auto die in brand is gestoken.”

“In dat geval raden we de verzekeraars aan om altijd via de politie te gaan, en in de zware gevallen via het parket”, zegt Robyns. “We willen immers niet meedraaien in chantagepraktijken waarbij ‘losgeld’ wordt geëist.” Om een en ander te stroomlijnen, werkte Assuralia enkele jaren geleden daarom een soort protocol uit voor de verzekeraars. Tips worden beloond met een paar honderd tot een paar duizend euro. “Een kliklijn is het niet”, zegt Robyns. Maar het lijkt er wel sterk op.

SYMA Foto JVDP