Dieven verzot op onderdelen en niet meer hele wagen

Print
Dieven verzot op onderdelen en niet meer hele wagen

Dieven verzot op onderdelen en niet meer hele wagen

Op het beveiligde parkeerterrein in de haven van Zeebrugge hebben dieven ingebroken in 374 Mercedessen. Ze gingen aan de haal met airbags en autosleutels. “Tegenwoordig wordt alles gestolen. Van stuur tot zijvleugel. Meestal op bestelling”, klinkt het bij de federale politie.

Het aantal autodiefstallen in ons land daalde van 15.797 in 2008 tot 11.725 vorig jaar, zo blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie. Een van de belangrijkste oorzaken van de daling is dat bijna alle nieuwe voertuigen uitgerust zijn met een of meerdere antidiefstalsystemen.

In plaats van een auto te pikken, nemen dieven tegenwoordig eerder onderdelen mee. Die worden meestal op bestelling gestolen en verdwijnen doorgaans onmiddellijk richting Oost-Europa. Of ze worden te koop aangeboden op het internet.

“Sinds autocriminaliteit geen prioriteit meer is voor de federale politie, bestaan er ook geen recente cijfers over het aantal diefstallen van onderdelen”, zegt Agnes Reis van de federale politie.

Het aantal diefstallen van nummerplaten is in vijf jaar tijd wel meer dan verdubbeld. Volgens DIV werden vorig jaar gemiddeld 150 nummerplaten per dag gestolen. Daders gebruiken de kentekens om criminele feiten te plegen. Maar ook om ze op hun eigen voertuig te bevestigen. Daarom stelen ze platen van hetzelfde type en kleur van auto. “Zo ontsnappen ze onder meer aan snelheidsboetes”, zegt de politie.

THIERRY GOEMAN
Genrebeeld