Obama verkiest diplomatieke oplossing voor Syrië

Print
Obama verkiest diplomatieke oplossing voor Syrië

Obama verkiest diplomatieke oplossing voor Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama hoopt op een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië, maar hij houdt de deur open voor een militaire aanval. Dat bleek dinsdagavond uit een televisietoespraak van de president.

Volgens Obama heeft het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime het standpunt van de VS tegenover het conflict in het land grondig veranderd. "Ik heb de roep naar militaire actie altijd weerstaan omdat we de burgeroorlog van iemand anders niet door geweld kunnen oplossen, zeker niet na een decennium van oorlog in Irak en Afghanistan", zo klonk het. "De situatie veranderde echter op 21 augustus, toen de regering van Bashar al-Assad meer dan duizend mensen vergaste, onder wie honderden kinderen".

Stemming uitgesteld voor diplomatie

Obama noemde de chemische aanval van 21 augustus tegen de Syrische bevolking een "misdaad tegen de menselijkheid". Hij kondigde aan dat hij aan het Congres gevraagd heeft om de stemming over een militair ingrijpen in Syrië uit te stellen "zolang het pad van de diplomatie bewandeld wordt".

Eerder dinsdag toonde het Syrische regime zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim bereid om de opslagplaatsen voor chemische wapens bekend te maken, de productie van chemische wapens stop te zetten en de vertegenwoordigers van Rusland, andere landen en de Verenigde Naties alle materiaal te tonen.

Belga, foto EPA