Oude piramide ontdekt bij Belgische grens

Print
Oude piramide ontdekt bij Belgische grens

Oude piramide ontdekt bij Belgische grens

In een bos in Ossendrecht (Nederland), op een boogscheut van Zandvliet en Putte-Kapellen, heeft een stedenbouwkundige een eeuwenoude piramide ontdekt.

De totaal door struiken en bomen overwoekerende piramide bevindt zich op een helling van de Brabantse Wal bij de Aanwas in Ossendrecht. Volgens stedenbouwkundige en erfgoedkenner Jos Cuijpers uit Den Bosch gaat het om de oudste piramide van Nederland. Al heeft hij niets te maken met de oude Egyptenaren. "Ik dateer de piramide rond 1648. Het gaat om een zeventien meter hoge trappiramide die in zand is uitgevoerd. De basis is vijftig meter op vijftig meter."

Hoe zoiets al die jaren onopgemerkt kon blijven? "Kenners wisten wel dat er een 'bult' was", zegt Cuijpers. "Ik heb nu ontdekt dat het om een kunstmatig opgeworpen uitkijkpunt of 'belvedère' gaat, waar vermoedelijk nog een theehuisje op stond. De piramide staat op privégrond naast de Hoge Hoeve. Waarschijnlijk wilde de eigenaar via die uitkijkpost zicht hebben op zijn landerijen en op de scheepvaart richting Antwerpen. De Schelde lag toen nog dichter bij Ossendrecht."

Volgens Cuijpers is de piramide nog gaaf. Nederland telt nog één andere piramide, die van Austerlitz (1804). België heeft alleen de 45 meter hoge piramide (1823-1826) waar de Leeuw van Waterloo op staat.

Cuijpers hoopt dat het oude bouwwerk weer in oude staat wordt teruggebracht. Onlang wees de provincie een subsidieverzoek voor de herstelwerkzaamheden af. De eigenaars zouden niet weigerachtig staan tegen de renovatie en eventuele toeristische exploitatie van 'hun' piramide.

KMA

Foto BD De Stem