Verliezer Moskouse burgemeestersverkiezingen wil tegenstanders Poetin verenigen

Print

Verliezer Moskouse burgemeestersverkiezingen wil tegenstanders Poetin verenigen

Alexej Navalny, de grootste criticus van de Russische president Vladimir Poetin, heeft zijn verrassend sterke resultaat bij de burgemeestersverkiezingen, zondag in Moskou, "de start van een nieuwe beweging" genoemd. Bij een manifestatie maandag, waaraan duizenden aanhangers deelnamen, riep de 37-jarige Navalny de verdeelde oppositie op tot eenheid.

Zijn resultaat bij de verkiezingen van zondag noemde hij een "gigantisch succes" voor de tegenstanders van de Russische president. "Als een derde van de kiezers voor ons gestemd heeft, dan is dat een zege", aldus een mededeling van zijn campagneteam.


Navalny haalde 27,24 procent van de stemmen, dubbel zoveel als voorspeld in de peilingen. Volgens de kiescommissie komt zijn tegenstander en huidig burgemeester van Moskou uit op 51,37 procent. De oppositiepoliticus verweet die commissie "manipulatie". Hij zegt dat er "voldoende informatie" is dat Sobjaninniet de nodige 50 procent behaald heeft. Hij eist een tweede ronde of op zijn minst een hertelling.

In een toespraak riep Navalny zijn ongeveer 20.000 aanhangers ook op tot geduld. Hij zei dat hij niet oproept tot meer betogingen, omdat functionarissen hem beloofd hebben een onderzoek te voeren naar zijn klachten.

Belga, foto's Reuters