VS verwijt Syrië "uitsteltactiek"

Print
VS verwijt Syrië "uitsteltactiek"

VS verwijt Syrië uitsteltactiek

De Verenigde Staten zijn bereid om met Rusland te onderhandelen over hun voorstel om de chemische wapens uit Syrië onder controle te plaatsen, zo meldt een adviseur van de Amerikaanse president Obama maandag. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken reageert minder opgetogen.

Lees ook: Kerry: "Assad moet binnen de week chemische wapens overhandigen"

Adviseur Ben Rhodes heeft op de Amerikaanse zender MSNBC gezegd dat Washington de druk op Damascus niet zal verminderen. Bovendien vrezen de Amerikanen dat deze Syrische toezegging het momentum van een aanval tegen Syrië zal doen verminderen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken vermoedt dat dit een mogelijke "uitsteltactiek" is. Een woordvoerder van het ministerie noemde het "niet toevallig" dat het Russische voorstel, en het Syrische akkoord "er nu komt, in de context van een dreigende Amerikaanse aanval".

Ondertussen krijgt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts op de foto) heel wat kritiek te verduren van enkele vooraanstaande Amerikaanse politici. De reden is de toespraak die Kerry maandag hield in Londen waarop hij zei dat, als er een aanval komt van de VS tegen het Assadregime het een "ongelofelijk kleine" zal zijn. Dit lokte heel wat reacties uit, zoals van de Republikein McCain. Die noemde de uitspraak van Kerry op Twitter "ongelofelijk onhandig".

Lees ook: Syrië wil chemische wapens onder internationale controle brengen

Obama's verklaring van de G20-top in Sint-Petersburg krijgt intussen alsmaar meer steun. Intussen hebben in totaal al 24 landen zich achter die verklaring geschaard.

Belga, foto's EPA/Reuters/AFP