thumbnail: null
thumbnail: null

In Syrië ontvoerde Belg denkt niet dat Assad gifgas heeft gebruikt

Pierre Piccinin, de Belg die na vijf maanden gijzeling in Syrië werd bevrijd, zegt dat het niet de regering van Bashar al-Assad was die chemische wapens heeft gebruikt in Damascus. "We zijn daar zeker van nadat we een gesprek hebben gehoord", aldus Piccinin.

fvranckx

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moet voorzichtig omgesprongen worden met de verklaring van Piccinin. De informatie zal onderzocht worden en dan is het aan het federaal parket om eventuele stappen te zetten, aldus Reynders.

De 40-jarige leerkracht Pierre Piccinin zal binnenkort gehoord worden door het federale parket. Nadat Piccinin in april was ontvoerd, werd er een dossier geopend bij het parket van Dinant. Nadien nam het federaal parket dit dossier over. Vooraleer hij gehoord zal worden, krijgt Piccinin de tijd om uit te rusten en te bekomen van zijn gevangenschap in Syrië.

Losgeld

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Reynders waren zijn diensten in permanent contact met de familie van Piccinin. "We hebben vergaderingen georganiseerd met de verschillende betrokken diensten (Defensie, Staatsveiligheid,...) en hebben onze logistieke middelen ten dienste gesteld. We hebben ook de familie van de gijzelaar in contact gebracht met de Italiaanse autoriteiten. Aan die autoriteiten hebben we wel laten verstaan dat we niet zouden deelnemen aan onderhandelingen over het betalen van losgeld".

Bij zijn terugkeer in België heeft Piccinin aan verschillende media verklaringen afgelegd over het gebruik van chemische wapens in Syrië. "Het is onze morele plicht om het te zeggen. Het is niet de regering van Bashar al-Assad die saringas of ander gas heeft gebruikt in de buitenwijken van Damascus. We zijn daar zeker van op basis van een gesprek dat we gehoord hebben", aldus Piccinin.

"We moeten momeneel veel voorbehoud maken bij die verklaringen. Ze moeten door professionals geanalyseerd worden. Daarna is het wachten op een eventueel iniatief van het federaal parket", aldus Reynders. De MR-minister herhaalde ook dat reizen naar Syrië sterk wordt afgeraden door Buitenlandse Zaken.

Belga, foto's Belga/AFP