Rusland vraagt Syrië chemische wapens te vernietigen

Print
Rusland vraagt Syrië chemische wapens te vernietigen

Rusland vraagt Syrië chemische wapens te vernietigen

Rusland roept zijn bondgenoot Syrië op om zijn arsenaal chemische wapens onder internationale controle te stellen en vervolgens te vernietigen, om een interventie van het Westen te vermijden. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. Rusland verwacht snel een antwoord van Damascus. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

"We roepen de Syrische leiders op om niet alleen hun arsenaal onder internationale controle te stellen en het vervolgens te vernietigen, maar ook om de Organisatie voor het verbod op chemische wapens helemaal te vervoegen", aldus Lavrov. Hij zei ook te hopen op een "snel en positief" antwoord.

"We hebben dit voorstel al aan de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim bezorgd". Al-Muallim was maandag in Moskou. "We weten niet of de Syriërs hiermee akkoord gaan. Maar als dat een militaire inval kan vermijden, dan gaan we praten met Damascus."

Eerder op de dag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al gezegd dat een inval enkel verhinderd kan worden als Syrië binnen de week zijn chemische wapens overhandigt aan de internationale gemeenschap. "Maar dat lijkt Assad niet te begrijpen, en het is blijkbaar niet mogelijk", aldus Kerry tijdens een persconferentie met zijn Britse ambtgenoot William Hague.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, in de marge van de G20-top in Sint-Petersburg, ook al naar een dergelijke oplossing verwezen als een manier om een inval te vermijden. Obama zei toen dat het er vooral om gaat het probleem van de chemische wapens uit de wereld te helpen.

Belga
Foto's AFP