"Serena Williams kan de beste aller tijden worden"

Print
"Serena Williams kan de beste aller tijden worden"

Serena Williams kan de beste aller tijden worden

"Serena zit op eenzame hoogte boven de rest van de huidige generatie tennissters [...] Het enige wat haar kan beletten om het grand slam-record van Steffi Graf te evenaren, is haar eigen lichaam." Dat stelt de tennisblog van nieuwssite CNN. De auteur benadrukt haar status als geharde prof en de "zwakte" van de concurrentie.

Williams behaalde zondag haar 17de grand slam-zege op de US Open. Ze is er nog vijf verwijderd van het 'Open Era'-record van Steffi Graf, die er 22 op haar palmares heeft staan.

Serena Williams, die al prof is sinds 1995, is met haar 31 jaar al behoorlijk rijp voor een topsporter. "In tegenstelling tot wat haar leeftijd zou doen vermoeden, is ze nu in betere vorm dan in haar twintiger jaren. Haar snelste opslag ooit deed ze dit jaar op de Australian Open, met 207,6 km/h. Dat is maar 0,6 km/h minder dan het wereldrecord van haar zus Venus. [...] Ze is lichamelijk fitter, technisch beter, psychologisch taaier en emotioneel sterker dan op eender welk ander punt in haar opmerkelijke carrière", aldus CNN.

De blog beweert ook dat de concurrentie aanzienlijk zwakker is. "Toen Serena in de late jaren 90 begon, zat het vrouwentennis vol met toekomstige 'Hall of Famers' als Graf, Monica Seles, Martina Hingis, Lindsay Davenport en haar eigen zus, die ook flink wat opzien baarde. In de jaren 2000 was de concurrentie al even sterk, met Justine Henin, Jennifer Capriati, Kim Clijsters en opnieuw Venus. [...] Tegenwoordig komt de enige concurrentie van Victoria Azarenka en - misschien - Maria Sharapova. Die twee hebben echter tesamen Serena 32 keer bekampt en haar in totaal slechts vijfmaal geklopt."

CNN haalt ook aan dat burnout op haar leeftijd een reëel gevaar is, maar zegt ook dat "haar neiging om een korter schema te spelen en zich te richten op de grote toernooien" in haar voordeel kan spelen. Ze benadrukken ook dat ze daardoor een leven buiten het tennis kon uitbouwen, en daardoor een carrière kon uitbouwen in de mode, de zakenwereld en de entertainmentindustrie.

"Vanaf haar 35ste zal een afname in haar fitheid onvermijdelijk zijn, maar zelfs op 70% van de kracht die ze momenteel tentoonspreidt, zal ze nog meekunnen met de wereldtop", besluit CNN. "Als ze gezond blijft en zich aan haar schema houdt, zien wij geen redenen waarom ze niet het ene toernooi na het andere zou kunnen blijven winnen."

DV
Foto PN