Hoge-VN-commissaris waarschuwt voor aanval tegen Syrië

Print
Hoge-VN-commissaris waarschuwt voor aanval tegen Syrië

Hoge-VN-commissaris waarschuwt voor aanval tegen Syrië

De Hoge VN-commissaris voor Mensenrechten, Navy Pillay, heeft voor een militaire aanval tegen Syrië gewaarschuwd. Daarmee zou door bijkomende wapenleveringen in het door een burgeroorlog geteisterde land "een uitgestrekte regionale brand kunnen ontstaan die tot veel meer doden en nog meer ellende leidt", zei Pillay maandag in Genève.

Er bestaat nauwelijks twijfel over dat in Syrië chemische wapens werden ingezet. En dat is een van de zwaarste van alle misdaden, zei ze bij de opening van de 24ste zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. In elk geval moeten "alle omstandigheden en verantwoordelijkheden nog opgehelderd worden".

"Morele plicht vervullen"

Pillay vorderde onderhandelingen om de oorlog in Syrië te beëindigen. Zonder de VS of Rusland bij naam te noemen, riep ze "de machtige staten" op ondanks alle meningsverschillen en uiteenlopende belangen, "hun morele plicht in te vullen en levens te redden, opdat ze een eind maken aan dit conflict".

"Samen met de VN moet een oplossing gevonden worden om de oorlogvoerende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Met meer dan 100.000 doden en meer dan zes miljoen vluchtelingen en verdrevenen heeft het leed van de Syrische bevolking een onvoorstelbare omvang gekregen."

Mensenrechtensituaties bespreken

Vertegenwoordigers van de 47 lidstaten van de VN-Mensenrechtenraad zullen in de komende drie weken de mensenrechtensituaties in verschillende regio's van heel de wereld uitvoerig bespreken. Resoluties van de Mensenrechtenraad zijn - anders dan die van de VN-Veiligheidsraad - niet volkenrechtelijk bindend.

Belga, archieffoto