Kerry: "Assad moet binnen de week chemische wapens overhandigen"

Print
Kerry: "Assad moet binnen de week chemische wapens overhandigen"

Kerry: Assad moet binnen de week chemische wapens overhandigen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft president Bashar al-Assad opgeroepen binnen de week zijn chemische wapens aan de internationale gemeenschap te overhandigen. Op die manier kan een militaire interventie van de Verenigde Staten tegen het Syrische regime voorkomen worden. Dat zei Kerry maandag tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Britse ambtscollega William Hague in Londen.

Kerry liet er geen twijfel over bestaan dat Assad voor het gebruik van chemische wapens verantwoordelijk is. "We weten waar de raketten vandaan kwamen en waar ze insloegen", zei hij. Het regime heeft dan geprobeerd met een vierdaags bombardement de sporen te wissen.

Kerry wees er opnieuw op dat een militaire interventie alleen de problemen in Syrië niet kan verhelpen. "Er is geen militaire oplossing", zei hij. Assad moet gedwongen worden aan de onderhandelingstafel te komen met het doel een overgangsregering in Syrië te installeren.

Het "risico niet te reageren is groter dan het risico van te reageren", zei Kerry in een poging om in Londen meer steun voor zijn militaire interventie in Syrië te verwerven. Op de vraag of Assad iets kan doen om een aanval te voorkomen, zei hij neen.

"Natuurlijk kan hij volgende week alle chemische wapens aan de internationale gemeenschap overhandigen, zonder enig uitstel. Maar hij zal dat niet doen en het kan ook niet gedaan worden", gaf Kerry toe.

Lees ook Assad bedankt Poetin voor steun

Belga

Foto Photo News