Huts schrapt 221 miljoen euro investeringen in haven

Print
Huts schrapt 221 miljoen euro investeringen in haven

Huts schrapt 221 miljoen euro investeringen in haven

Fernand Huts, de baas van het bedrijf Katoen Natie, bevriest voor 221 miljoen euro aan investeringen, vooral in de Waaslandhaven. Daardoor dreigen volgens Huts "honderden jobs" er niet te komen.

Oorzaak van de beslissing is een dispuut met de sociale inspectie. Volgens de sociale inspectie zou Huts bij Logisport, een dochter van Katoen Natie, de wet op de havenarbeid niet naleven. Hij zou bedienden tewerk stellen die eigenlijk het werk van havenarbeiders doen. Door die werknemers een ander statuut te geven, zou Huts flink besparen op personeelskosten. Huts krijgt daarvoor een proces aan zijn been, maar dat ziet hij "met vertrouwen" tegemoet. Op zijn beurt stelt Huts ook de Belgische staat in gebreke voor de schade die zijn bedrijf oploopt door de 'wet op de havenarbeid'.

Huts lijkt zijn vertrouwen in de sociale inspectie en de overheid te hebben verloren, en schrapt daarom 221 miljoen euro aan investeringen. Daarvan is vooral de Waaslandhaven een groot slachtoffer. De jobs die er hadden moeten komen, zullen nu vooral naar Frankrijk gaan.

CWIL, PVB

Foto Belga