Te weinig ziekenhuisbedden voor psychisch zieke jongeren

Print
Te weinig ziekenhuisbedden voor psychisch zieke jongeren

Te weinig ziekenhuisbedden voor psychisch zieke jongeren

Het aantal ziekenhuisbedden in Vlaanderen dat bestemd is voor kinderen en jongeren met psychische problemen, is ontoereikend. Dat zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V), die hierover cijfers verzamelde. Het aanbod voor kinderen en jongeren is slechts goed voor 1,3 procent van de totale capaciteit, terwijl het aantal minderjarigen met mentale problemen stijgt.

In de algemene ziekenhuizen zijn slechts 268 van de in totaal 30.709 bedden voorbehouden voor kinderen en jongeren. In de psychiatrische ziekenhuizen gaat het om 281 bedden op een totaal van 10.785. Dit komt neer op respectievelijk 0,9 procent en 2,6 procent van het totale aanbod.

Geografische verschillen

De plaatsen zijn bovendien geografisch ongelijk verdeeld. In de algemene ziekenhuizen is de capaciteit het grootst in Antwerpen en Vlaams-Brabant, in de psychiatrische ziekenhuizen telt Limburg de meeste plaatsen voor kinderen en jongeren.

CD&V-parlementslid Jans pleit voor een uitbreiding van de capaciteit. "Steeds meer jongeren kampen met een serieuze psychiatrische problematiek. Acute en complexe gevallen. Het aanbod is momenteel ontoereikend om tegemoet te komen aan deze hulpvragen."

Wachttijd door te grote vraag

Volgens Jans verloopt de doorverwijzing naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg niet altijd zoals het moet. "Als men dan wel doorverwezen wordt naar de meest gepaste hulpverleningsvorm, blijkt dat de vraag te groot is, waardoor er een wachttijd bestaat."

Belga, archieffoto