Verstrenging 'snel-Belgwet' zorgt voor grote daling in aanvragen

Print
Verstrenging 'snel-Belgwet' zorgt voor grote daling in aanvragen

Verstrenging 'snel-Belgwet' zorgt voor grote daling in aanvragen

De verstrenging van de 'snel-Belgwet' heeft een sterke daling van het aantal naturalisatieaanvragen gezorgd. Vorig jaar kreeg de Kamer 18.732 aanvragen binnen. Dit jaar waren dat er voorlopig nog maar 2.431. Dat schrijft De Standaard na een vraag daarover in de Kamer van Theo Francken (N-VA).

Toch blijft er de wachtlijst van 40.000 mensen die voor 1 januari hun aanvraag ingediend hebben. Daardoor kunnen ze nog genieten van de oude, soepelere wet. Daarnaast is het ook nog altijd mogelijk om via de gemeente Belg te worden. In dat geval moet de persoon in kwestie kunnen aantonen dat hij er al vijf jaar woont, werkt en volledig geïntegreerd is.

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) bevestigt de grote daling. Toch verrast die haar niet, want ze had zich aan een nog sterkere terugval verwacht. "In ieder geval zal maar een klein deel van de nieuwe aanvragen goedkeuring krijgen", weet ze. Nog volgens de krant werden 568.574 mensen Belg via de procedure bij de Kamer.

Bijna 40.000 gastarbeiders

Bovendien schrijft de krant dat Vlaaneren vorig jaar aan 38.760 buitenlanders de toestemming gaf om in ons land te komen werken, wat een record zou zijn. In 2003 ging het nog maar om 17.399 aanvragen. In de meeste gevallen gaat het om een arbeidsperiode van 12 maanden.

In veel gevallen gaat het om arbeiders uit Roemenië en Bulgarije die bij ons een knelpuntberoep komen invullen. In de tuinbouw en fruitsector gebruikten vorig jaar zo'n 10.000 seizoensarbeiders een tijdelijke arbeidskaart.

archieffoto