Gemeenten verkopen privégegevens van inwoners aan bedrijven

Print
Gemeenten verkopen privégegevens van inwoners aan bedrijven

Gemeenten verkopen privégegevens van inwoners aan bedrijven

De privacycommissie hekelt dat verschillende Vlaamse gemeenten adresgegevens van hun inwoners doorverkopen aan commerciële bedrijven. Informatie over inwoners die net een bouwvergunning kregen, zou bijzonder gegeerd zijn. Dat schrijft De Standaard.

Volgens de privacycommissie valt de prakijk in geen geval onder openbaarheid van bestuur. Inge Demets van Infobuild bevestigt in de krant dat de instantie de informatie doorverkoopt. "Het klopt inderaad dat we gegevens verzamelen bij de verantwoordelijke administraties. Dat gaat niet altijd even vlot. In Limburg en Antwerpen weigeren gemeenten dat vaker dan in Oost- en West-Vlaanderen", klinkt het.

Info kopen

Bedrijven kunnen zo bijvoorbeeld bij de gemeente Destelbergen voor amper 20 euro een maandelijks overzicht krijgen van de inwoners die een bouwvergunning kregen. Naar verluidt is die praktijk niet meteen winstgevend voor de gemeente. Slechts een vijftal bedrijven zou de informatie aankopen.

Volgens de privacycommissie is er grote onduidelijkheid over de wettelijke afbakening. Een Vlaams decreet uit 2007 zorgt voor problemen. Dat regelt op een vage manier de autonomie van gemeenten op het hergebruik van overheidsdocumenten.

Toestemming vragen

Commissie-woordvoerster Eva Wiertz benadrukt alvast dat gemeenten in geen geval gegevens mogen doorspelen die voor directe marketing gebruikt zouden worden. "De wet op openbaarheid van bestuur dient om de burger inzage te geven in de werking van de overheid en niet om persoonsgegevens beschikbaar te maken voor commercieel oogmerk", luidt het. De meest eenvoudige oplossing is volgens de privacycommissie om telkens toestemming te vragen aan de betrokken burgers.

Belga, archieffoto