EU dringt aan op uitstel voor militair ingrijpen in Syrië

De Europese Unie wil geen overhaaste aanval op het regime in Syrië, als reactie op de aanval met chemische wapens op 21 augustus. De buitenlandministers van de 28 Europese lidstaten willen eerst dat de conclusies van de VN-inspecteurs die de aanval onderzochten zo snel mogelijk overgemaakt worden aan de VN-Veiligheidsraad.

evrolix

Dat blijkt na een vergadering van de EU-topministers zaterdag in het Litouwse Vilnius. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry woonde die bij. Hij kwam er steun zoeken voor het Amerikaanse voornemen voor een militair antwoord op de gasaanval in Syrië. Maar de Europese ministers hielden het in de eerste plaats op een "strenge veroordeling" van de chemische aanvallen en een oproep aan de VN om snel mogelijk de conclusies van hun inspecteurs te kennen te geven.

Publieke opinie

In Europa toonden de Britten en Fransen zich de voorbije tijd bereid om de aanval die de Amerikanen plannen op het regime van Assad te steunen. Maar de Britse regering, nochtans traditioneel de sterkste bondgenoot van de VS, werd de voorbije week teruggefloten door het Britse parlement. De Franse president François Hollande van zijn kant nam wat gas terug nu blijkt dat de publieke opinie, volgens een peiling, niet warm loopt voor een militair avontuur in Syrië. Bijna zeven op de tien Fransen zou daar tegen zijn.

Andere Europese landen, waaronder België, zijn al langer terughoudender. Zij willen enkel een aanval als er een mandaat komt van de VN en lijken die lijn aan te houden.

Snelle aanval

Rapporten van Amerikaanse, Britse en Franse inlichtingendiensten hebben nu alle Europese lidstaten kunnen overtuigen dat de aanval wel degelijk het werk is van het regime. In de gemeenschappelijke verklaring die Hoge Vertegenwoordiger voor de EU Catherine Ashton zaterdag voorlas luidt het dat er daarvoor "sterke bewijzen" lijken te zijn.

Maar de EU schaart zich voorlopig niet achter de snelle aanval die de VS wil. Het gemeenschappelijk standpunt van de 28 blijf de kaart van de VN trekken. De EU hoopt dat er "zo snel mogelijk" een tussentijds verslag van de VN-inspecteurs aan de VN-Veiligheidsraad kan komen, luidde het in de verklaring van Ashton.

Reynders

Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders willen alle lidstaten dat er binnen de VN een debat komt waarbij alle bewijzen over de inzet van chemische wapens door het regime van Assad op tafel komen. "We dringen ook aan op meer inspanningen voor een politieke oplossing voor het Syrische conflict, op meer humanitaire inspanningen voor vluchtelingen in de buurlanden van Syrië, en op humanitaire acties in Syrië zelf."

Volgens Reynders wil de EU ook dat de internationale gemeenschap meer middelen krijgt in de strijd tegen chemische wapens. "Dat kan zowel gaan over afspraken over stocks van chemische wapens als over controlemechanismen zoals die nu voor kernwapens bestaan", zegt de Belgische minister.

De Amerikaanse buitenlandminister Kerry zei achteraf "tevreden" te zijn dat Europa hamert op "verantwoordelijkheid". Hij zet zijn diplomatieke tocht voort. Meteen na de bijeenkomst vloog hij naar Parijs, maandag gaat Kerry naar Londen. Dinsdag spreekt de Amerikaanse president Barack Obama de Amerikanen toe over Syrië.

Belga Foto's EPA/Reuters

Meer over Syrië