'Kopschopper' Aalst bekent feiten

Print
De 17-jarige dader van het zinloos geweld in Aalst heeft zich donderdagmiddag aangegeven bij de lokale politie. Dat bevestigt het parket van Dendermonde. Later op de dag heeft hij de feiten bekend, zegt zijn advocaat.

Omdat de politie de dader maar niet kon identificeren, verspreidde ze woensdag de beelden van de bewakingscamera. In minder dan vier uur tijd leverde dat al resultaat op. Nu heeft de dader, een minderjarige jongeman, zichzelf aangegeven.

De jongeman bood zich volgens een bron rond 12 uur aan bij de lokale politie. Hij werd gearresteerd en in het bijzijn van een advocaat ondervraagd. Daarbij heeft hij de feiten toegegeven. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de jeugdrechter.

De jongen is geen onbekende voor het gerecht. Hij sloeg eind 2012 een scheidsrechter in elkaar, en zat al opgesloten in een jeugdinstelling.

Het slachtoffer, een 29-jarige man uit Liedekerke, ligt sinds het geweld al drie maanden in het ziekenhuis. Mogelijk houdt hij er permanente lichamelijke schade aan over.

"Geen zinloos geweld"

Steven Henderickx, de advocaat van de 17-jarige jongen uit Ninove, verduidelijkt dat er geen sprake is van zinloos geweld. "Het was ook niet het eerste contact of incident tussen de twee, er waren voorheen nog geen slagen of verwondingen, of toch niet in die mate", aldus Henderickx. "Het is in dat kader wel merkwaardig dat het slachtoffer geen enkele inspanning deed om hem als dader aan te wijzen."

Volgens de raadsman kenden dader en slachtoffer elkaar van in het uitgangsleven. Wat de aanleiding was van het conflict wil hij niet kwijt. "Het is wel zo dat het slachtoffer eerst naar hem toe kwam, al zijn de feiten uiteraard niet goed te praten. Hij had dat niet moeten doen en heeft spijt. Hij zegt ook niet dat hij zich verdedigde en hij had beter het slachtoffer gemeden."

Henderickx zegt dat zijn cliënt woensdagnacht wegbleef van de ouderlijk woonst omwille van de pers die "massaal voor de deur bivakkeerde". "Bovendien had de pers eerst zijn broer in het vizier", klonk het.

Zijn advocaat zegt ook dat een vorig feit, een geval van agressie op een scheidsrechter in Geraardsbergen, niet met het incident in Aalst vergeleken kan worden. "Daar is sprake van banaal en zinloos geweld, het geweld in Aalst is in totaal andere omstandigheden gebeurd."

Lees meer: 'Kopschopper' Aalst meteen gevonden dankzij filmpje
Politie zoekt man die bewusteloos slachtoffer in elkaar trapte