Republikeinse steun voor aanval tegen Syrisch regime

Print
Republikeinse steun voor aanval tegen Syrisch regime

Republikeinse steun voor aanval tegen Syrisch regime

John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, steunt president Barack Obama in zijn oproep om het Syrisch regime aan te vallen. Boehner vraagt zijn Republikeinse collega's hem daarin te volgen.

Boehner is het met Obama eens dat er na het gebruik van chemische wapens in Syrië een militair ingrijpen van de VS moet komen. Dat zei hij na een ontmoeting met de president.

Ook Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, staat achter Obama. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis, de Democraten in de Senaat.

Vrije Syrische Leger

Obama heeft de steun van Boehner deels te denken door toe te zeggen dat de mogelijke Amerikaanse aanval gepaard zou gaan met meer steun aan het Vrije Syrische Leger. De Republikeinen hopen zo de Syrische president Assad ten val te brengen.

Obama heeft alvast vertrouwen in een positief antwoord van het Congres dat volgende week zal stemmen.

Ban Ki-moon

Ondertussen roept VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon internationale gemeenschap op meer inspanningen te leveren om een diplomatieke oplossing te vinden voor Syrië gezien de groeiende zenuwachtigheid.

Indien uit het onderzoek van de VN-experten blijkt dat in de burgeroorlog chemische wapens werden gebruikt, moet de VN-Veiligheidsraad met een stem spreken, zei Ban. "De Veiligheidsraad heeft de plicht om uit de impasse te geraken en leiderschap te tonen", zei Ban. "Wat ook de bron zij, deze laatste escalatie moet de internationale gemeenschap wakker schudden. We moeten een eind maken aan de wreedheden waaraan het Syrische volk wordt blootgesteld".

Foto Reuters: Boehner en Obama