Uitgehongerde bultrug zwemt voor onze kust

Print
Uitgehongerde bultrug zwemt voor onze kust

Uitgehongerde bultrug zwemt voor onze kust

Vanuit het toezichtsvliegtuig van het KBIN/BMM is dinsdag een bultrug gespot ter hoogte van de Middelkerkebank voor de kust van Middelkerke.

Het is nog maar de tweede bevestigde waarneming van een bultrug voor de Belgische kust ooit. "Zeer uitzonderlijk dus", zegt Jan Haelters van KBIN/BMM (Koninklijk Belgisch Instituut voor atuurwetenschappen, departement Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee). "Al hadden we het wel wat verwacht, omdat er voor de kust van Nederland en Noord-Frankrijk al wel bultruggen werden gesignaleerd in het recente verleden."

Haelters meent dat deze walvissen mogelijk afkomen op de scholen pelagische vis, jonge sprot of haring die momenteel in de Noordzee voor de Belgische kust zwemmen.

Zeer mager

De gezondheidstoestand van de bultrug is niet goed. "Vanuit het vliegtuig konden we zien dat het om een zeer mager exemplaar gaat. De rug is ingevallen. Het is moeilijk om de lengte in te schatten vanuit de lucht, maar ik schat dat het om een jong dier van ongeveer tien meter lang gaat."

Een bultrug kan makkelijk achttien meter worden. Ook Nederlandse specialisten die de foto bekeken bevestigden aan Haelters de slechte gezondheidstoestand. "Hij is al mager en heeft dus al stress omdat hij eten moet zoeken. Het zou jammer zijn als mensen hem nu nog meer stress gaan bezorgen met bootjes. Hij zwemt ongeveer 11 kilometer buiten de kust en is niet zichtbaar vanaf het strand. Bultruggen kunnen 5 à 10 kilometer per uur zwemmen. In tegenstelling tot de potvis, kan een bultrug zich vrij goed handhaven in ondiep water."

Plastiek

De grootste gevaren voor de 'Belgische bultrug' is dat hij nu door het happen naar scholen vissen ook hoeveelheden plastiek binnen krijgt. "Vanuit de lucht was dinsdag duidelijk zichtbaar dat er heel wat plastiek in onze Noordzee drijft", zegt Haelters. "Een ander gevaar voor het dier is dat het geraakt wordt door een schip, met het drukke scheepvaartverkeer."

Eind juli strandde nog een levende potvis op Terschelling in Nederland. In december 2012 leefde heel Nederland mee met de doodsstrijd van bultrug Johannes/Johanna op Texel. Het levend gestrande dier kreeg meerdere euthanasiespuiten om het uit zijn lijden te verlossen. Bultrug Johannes/Johanna werd nadien verwerkt tot olie en stroom.

Foto van de bewuste bultrug voor Middelkerke, KBIN/BMM

Kristin Matthyssen