VN: "Meer dan twee miljoen Syriërs op de vlucht"

Print
VN: "Meer dan twee miljoen Syriërs op de vlucht"

VN: Meer dan twee miljoen Syriërs op de vlucht

Het aantal Syrische vluchtelingen heeft de kaap van twee miljoen overschreden. Dat heeft het Hoog Commissariaat van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties dinsdag meegedeeld. Alleen al de voorbije twaalf maanden zijn 1,8 miljoen Syriërs naat het buitenland gevlucht.

Precies een jaar geleden bevonden er zich 230.671 Syrische vluchtelingen in de buurlanden. Momenteel zijn er alleen al in Libanon 716.000 Syriërs. Daarnaast telt het Hoog Commissariaat ook nog eens 515.000 vluchtelingen in Jordanië, 460.000 in Turkije, 168.000 in Irak en 110.000 in Egypte. Ongeveer 52 procent van het totale aantal vluchtelingen is bovendien niet ouder dan zeventien jaar.

Tragedie

"Syrië is de grootste tragedie van deze eeuw geworden, een mensonterende rampspoed met lijden en volksverplaatsingen die hun gelijke niet kennen in de recente geschiedenis", zo klaagt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Gutteres aan.

Europees commissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva wijst erop dat het aantal vluchtelingen sinds maart dit jaar is verdubbeld. "Nu het geweld steeds gruwelijker, brutaler en onmenselijker wordt, zal de vluchtelingengolf enkel maar toenemen."

Het Hoog Commissariaat wijst er voorts op dat er ook binnen de Syrische landsgrenzen nog eens 4,25 miljoen mensen op de vlucht zijn. De Europese Unie en de lidstaten spendeerden tot dusver 1,3 miljard euro aan humanitaire hulpverlening om de gevolgen van de Syrische oorlog op te vangen.

Belga
Foto AFP