Didier Reynders: "Verder met huidige coalitie"

Print
Didier Reynders: "Verder met huidige coalitie"

Didier Reynders: Verder met huidige coalitie

MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zich in een gesprek met La Libre Belgique uitgesproken voor een voortzetting van de huidige regeringscoalitie na de verkiezingen van 25 mei 2014. Over het premierschap laat Reynders zich niet uit.

"Indien men me duidelijk zegt dat de doelstelling erin bestaat om samen voor te doen in de federale regering, dan ben ik voorstander om voort te doen met de coalitie zoals die nu bestaat", zo stelt Reynders.

"Maar", zo vervolgde de vicepremier. "We moeten zeker zijn dat de PS, cdH en Ecolo niet de ambitie hebben om te doen wat ze in 2010 hebben gedaan, toen ze ons zeiden dat we aan de kant moesten blijven", zo voegde Reynders toe in een verwijzing naar de onderhandelingen over een federale regering zonder Franstalige en Nederlandstalige liberalen.

Reynders sluit niet uit dat PS-boegbeeld Elio Di Rupo opnieuw premier zou worden indien de huidige coalitie na 2014 een doorstart zou maken. "Eventueel. Ik heb persoonlijk nooit exclusieven gesteld over een premier en zeker niet over een Franstalige. Als er een andere mogelijkheid is, zien we dat wel."

Reynders vraagt van de huidige meerderheidspartijen dat ze de staatshervorming verder uitvoeren en geen nieuwe lasten meer creëren. De liberaal haalt fors uit naar coalitiepartner cdH, dat de afschaffing van de notionele interestaftrek bepleit. Hij wijst erop dat zijn partij een hervormingsplan van vijf miljard euro voorstelt, met inspanningen om de fiscale druk te verlagen en te verschuiven.

Belga
Archieffoto