Japan spreekt 310 miljoen euro aan voor problemen in Fukushima

Print
Japan spreekt 310 miljoen euro aan voor problemen in Fukushima

Japan spreekt 310 miljoen euro aan voor problemen in Fukushima

De Japanse overheid gaat 40 miljard yen (310 miljoen euro) vrijmaken om het probleem op te lossen van het radioactief water in de getroffen kerncentrale van Fukushima is binnengedrongen en dat de uitbater alleen niet kan regelen. Dat melden Japanse media dinsdag.

De nieuwe beslissingen volgen op het bezoek dat de minister van Industrie aan Fukushima bracht. Verwacht wordt dat ze in de loop van de dag uit de doeken worden gedaan. Voor een deel zou het geld moeten dienen voor de bouw van een barrière om het besmette ondergrondse water tegen te houden.

300 ton water per dag

Zowat 300 ton water dat zich onder de grond bevindt tussen de reactoren en de zee, sijpelt dagelijks in de Stille Oceaan. Ook moet het geld dienen om water dat is opgeslagen in een duizendtal reservoirs van bedenkelijke kwaliteit, te ontsmetten.

De uitbater van de kerncentrale, die zoals bekend zwaar beschadigd raakte door de tsunami van 11 maart 2011, moet een oplossing vinden voor zowat 400.000 ton vervuild water in de bodem of in speciale reservoirs. Elke dag komt daar 400 ton bij, zelfs al sijpelt een deel rechtstreeks in de zee omdat er momenteel geen middelen zijn om het te blokkeren.

Belga, archieffoto