Brazilië en Mexico eisen uitleg van VS na spionage

Print
Brazilië en Mexico eisen uitleg van VS na spionage

Brazilië en Mexico eisen uitleg van VS na spionage

De Braziliaanse en Mexicaanse regeringen hebben maandag officiële uitleg gevraagd van de Verenigde Staten, nadat de Braziliaanse televisie TV Globo had gemeld dat de respectieve presidenten Dilma Rousseff en Enrique Peña Nieto bespionneerd werden.

Indien de beschuldigingen worden bevestigd, komt het onderscheppen van communicatie van presidente Rousseff door de Verenigde Staten neer op "een onaanvaardbare en ontoelaatbare schending van de Braziliaanse soevereiniteit", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Luiz Alberto Figueiredo tijdens een persconferentie. Hij eiste "snel officiële uitleg op papier". Figueiredo heeft VS-ambassadeur Thomas Shannon alvast op het matje geroepen.


Ook zijn Mexicaanse collega heeft de VS-ambassadeur in Mexico geconvoqueerd en een diplomatieke telegram naar Washington gestuurd "waarin een uitvoerig onderzoek wordt geëist".

Volgens de aantijgingen die Globo TV zondagavond de wereld instuurde, hebben de Verenigde Staten eind 2012 de communicatie bespionneerd van de Braziliaanse presidente aan de huidige Mexicaanse president, die toen nog presidentskandidaat was. Voor haar onthullingen had de zender samengewerkt met Glen Greenwald, de in Brazilië gevestigde journalist van The Guardian.

Belga
Foto Reuters: Dilma Rousseff