Jannie Haek zegt neen tegen opzegpremie van 750.000 euro

De huidige baas van de NMBS Holding Jannie Haek - begin volgend jaar aan het hoofd bij de Nationale Loterij - zal als eerste overheidsmanager afstand doen van zijn riante opzegvergoeding. Haek geeft daarmee gevolg aan de eerdere oproep van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille en Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke.

mceulemans/fvranckx

De oproep is alleszins nobel. Zowel Marc Descheemaecker (nu NMBS, begin volgend jaar Brussels Airport) als Jannie Haek maken dankzij hun overstap van het ene overheidsbedrijf naar het andere, aanspraak op een opstappremie van 900.000 euro (het equivalent van 24 maanden loon voor Descheemaecker ) en 750.000 euro (goed voor 18 maanden loon voor Haek).

"Voldoende redenen"

"Een promotie alleen op basis van politieke kleur en een nieuwe topjob zonder sollicitatie zijn voldoende redenen om hun opzegvergoeding vrijwillig af te staan", haalde Van Hecke gisteren al uit. "De politieke benoemingscarrousel kan al op geen begrip rekenen, een opstapbonus zou de geloofwaardigheid verder ondermijnen".

De opzegvergoeding is volgens Haek een vorm van bescherming. In zijn jaren aan het hoofd van de NMBS Holding heeft hij meerdere ministers gekend, zo merkte hij op. "Maar geen haar op mijn hoofd heeft ooit gedacht aan het combineren van de opzegvergoeding van de NMBS met het loon bij de Nationale Loterij. Dat krijg ik aan de belastingbetaler niet uitgelegd, maar ook thuis niet", voegde hij daar maandagavond nog aan toe in het Canvas-programma TerZake. "Ik zal dan ook graag van deze opzegvergoeding afzien, als de minister mij dat vraagt."

Haek verduidelijkte dat hij zowel zijn kandidatuur gesteld had voor de leiding van de NMBS als van de Nationale Loterij. "De spoorwegen liggen mij nauw aan het hart. Ik heb nooit de kans gehad om verantwoordelijkheid te dragen op het operationele vlak", aldus Haek, die er nog op wees dat de Nationale Loterij voor hem geen onbekende is, omdat hij er sinds 2003 regeringscommissaris is.

Ook Stefaan De Clerck, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, heeft recht op een forse opstapvergoeding als volksvertegenwoordiger.

Lees ook: Minister Labille roept op om riante opzegpremie te laten vallen

WB/FiVr/Belga, foto Belga

Meer over Jannie Haek