Een Waal op de vijf betaalt geen verkeersbelasting

Print
Een Waal op de vijf betaalt geen verkeersbelasting

Een Waal op de vijf betaalt geen verkeersbelasting

Zowat 20 procent van de Walen betaalt geen verkeersbelasting, waardoor het gewest naast een pak inkomsten grijpt. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. Minister van Begroting André Antoine (cdH) neemt maatregelen om daar paal en perk aan te stellen.

De minister kreeg van zijn collega's een budget van een miljoen euro toegezegd waarmee hij een twintigtal ambtenaren kan aanwerven en een tiental wagens kan kopen. De auto's worden uitgerust met nummerplaat-scanners, waarmee ze wanbetalers kunnen opsporen. Bedoeling is een akkoord te sluiten met staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet, om toegang te krijgen tot de gegevens van de Directie Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).

"Het aantal goede betalers daalt. Steeds minder Walen betalen de verkeersbelasting", legt Antoine uit. "De fout ligt onder andere bij de federale administratie, die de belasting int voor rekening van de gewesten. Ze is er minder in geïnteresseerd. We moeten antwoord bieden, in naam van de fiscale rechtvaardigheid".

Vanaf januari zijn de gewesten bevoegd voor de inning van de taks. De jacht op wanbetalers moet volgend jaar en in 2015 telkens 25 miljoen euro in het laatje brengen.

Belga
Archieffoto