Reynders sceptisch over "nieuwe strategie" N-VA

MR-vicepremier Didier Reynders toont zich zondag sceptisch over de "nieuwe strategie" van de N-VA. "Maar als de partij echt wil afstappen van het communautaire, kunnen we samen heel wat dingen verwezenlijken", aldus Reynders.

drombouts

"Ik sta erg sceptisch tegenover de idee dat een nationalistische partij het communautaire naast zich neerlegt", aldus Reynders op RTL-TVi. De vicepremier zei wel dat hij altijd goede contacten gehad heeft met de N-VA-voorzitter. "Als De Wever echt de idee om het land in de vernieling te rijden naast zich kan neerleggen, dan zijn veel dingen mogelijk samen."

Bij de andere Franstalige partijen toonde cdH-voorzitter Benoît Lutgen zich eerder koud over het discours van de N-VA. "De toekomst van de Walen en Brusselaars hangt niet af van de bokkensprongen van de N-VA", aldus Lutgen.

"De eerste betrachting van de N-VA is de onafhankelijkheid van Vlaanderen en het ondermijnen van de Belgische staat", zei Karine Lalieux (PS).

Het FDF wijzigt zijn discours niet: er is geen sprake van praten met de N-VA. "Ik geloof er niet in. Er is een niet aflatende moed nodig om de N-VA duidelijk te maken dat de partij buitenspel staat", aldus Olivier Maingain.

Medevoorzitster van Ecolo Emily Hoyos zei zaterdag verbaasd te zijn van "het complete gebrek aan scrupules bij de Vlaams-nationalisten".

Foto Belga

Meer over Didier Reynders