Wonen

Hoe maak ik goede foto's van een huis?

Print

Hoe maak ik goede foto's van een huis?

Uw huis staat te koop? Dan zijn goede foto's van uw woning een eerste stap in de richting van de verkoop. Het zijn immers die foto's die eventuele kopers moeten overtuigen om een kijkje te komen nemen. Om te beginnen is het heel belangrijk dat zowel het huis als de tuin er mooi en verzorgd bij ligt. Verder is onder meer de belichting, het standpunt en de kwaliteit van de foto's van belang.

Wij zetten verschillende tips op een rij om de beste plaatjes van uw huis te schieten.

Voldoende foto's

Regel één: trek voldoende foto's. Voor een potentiele koper zegt een beeld veel meer dan woorden.

Houdt het dus niet zomaar op één foto, maar zorg dat geïnteresseerden zich een reëel beeld van de woning kunnen vormen. Maak, afhankelijk van de grootte van de woning, tien tot vijftien foto's.

Probeer zoveel mogelijk ruimtes positief in beeld te brengen. Ook al is de badkamer bijvoorbeeld gedateerd, neem dan een foto vanuit de beste hoek of kies voor een aantrekkelijk detail.

Belichting

Een goede belichting is essentieel. Op een zonnige dag kunt u de mooiste foto's trekken. Een huis met een blauwe lucht als achtergrond ziet er meteen een pak aantrekkelijker uit. Let er wel altijd op dat de zon achter u staat, wanneer u foto's van de buitenkant van de woning trekt.

Maar ook binnen zijn de foto's mooier als de zon doorheen het raam straalt. Vergeet dus zeker niet om de gordijnen open te doen. Let er natuurlijk wel op dat u ook hier niet tegen de zon in trekt. Doe ook het licht in de kamer aan.

Kwaliteit

Een wazige foto is meteen een domper op het beeld dat de potentiële koper van het huis vormt. Stel uw camera zo in, dat de kwaliteit op maximum of toch zeker hoog genoeg staat. Heeft u toevallig een amateurfotograaf in uw familie- of vriendenkring? Misschien is het dan geen slecht idee om de foto's door hem te laten trekken.

Standpunt

Ook het standpunt van u als fotograaf is heel belangrijk. Breng altijd het mooiste deel van de kamer in beeld. Probeer verder foto's vanuit de hoek van de kamer te nemen, zodat de ruimte groter lijkt. Is er een detail aanwezig dat gezien mag worden? Kies dan ook eens voor een detailfoto.

Rommel

Vermijd rommel en spullen die niet in het beeld thuis horen. Als je foto's van de buitenkant van de woning trekt, zorg dan dat er geen auto's in beeld komen. Verder zijn vuilniszakken en containers in de omgeving van de woning niet zo fraai. Ook binnenshuis is rommel uit den boze. Van een prullenbak en rondslingerende paparassen tot verzorgingsproducten in de badkamer: neem ze gewoon even weg. Werk ook loshangende snoeren weg.

Ga verder uit van het principe 'less is more'. Haal overbodige meubelen uit het beeld, zodat u niet de indruk wekt dat de kamer volgepropt is.

Decoratie

Tot slot is mooie decoratie een aanrader. Plaats een schaal met vers fruit op tafel en kies voor een mooi boeketje in een vaas: dat geeft de woning meteen een frisse uitstraling.

Photo News

Niet te missen