VS-inlichtingendiensten hebben bewijzen voor chemische aanval in Syrië

Print
VS-inlichtingendiensten hebben bewijzen voor chemische aanval in Syrië

VS-inlichtingendiensten hebben bewijzen voor chemische aanval in Syrië

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een ambtenaar van het Syrische ministerie van Defensie afgeluisterd die tijdens telefonische gesprekken met het hoofd van de eenheid scheikundige wapens bij het Syrische leger "in paniek was" na de veronderstelde aanval met chemische wapens vorige week, zo heeft het magazine Foreign Policy gemeld.

"In de uren van maandag na de verschrikkelijke chemische aanval ten oosten van Damascus heeft een leidinggevende van het Syrische ministerie van Defensie paniekerige telefoongesprekken gevoerd met het hoofd van de eenheid chemische wapens. Hij wou uitleg over de aanval met zenuwgas die meer dan duizend mensen heeft gedood", aldus het tijdschrift.

Het voegt eraan toe dat de Amerikaanse inlichtingendiensten deze gesprekken hebben beluisterd. Volgens Foreign Policy is dat de voornaamste reden waarom de Amerikaanse overheid zegt er zeker van te zijn dat de chemische aanvallen het werk zijn van het regime van Bashar al-Assad.

Opslag en assamblage

De krant Washington Post schrijft dan weer dat de Amerikaanse regering denkt dat haar inlichtingendiensten in kaart hebben gebracht hoe Syrische regeringstroepen de scheikundige wapens hebben opgeslagen, geassembleerd en vorige week nabij Damascus zouden hebben gelanceerd. Dat berichtte de krant op gezag van niet nader genoemde ambtenaren.

Volgens de Post is de VS-regering van plan met deze bewijzen voor de dag te komen, mogelijk morgen/donderdag reeds. Het rapport van de inlichtingendiensten is een van de laatste stappen die de regering zet vooraleer president Barack Obama beslist over een militaire interventie tegen Syrië, schrijft de gezaghebbende krant. Die lijkt nu niet meer af te wenden.

Foto: Reuters
slachtoffers van de aanvallen met chemische wapens