Grenswegen afgesloten tegen drugstoeristen

Print
Grenswegen afgesloten tegen drugstoeristen

Grenswegen afgesloten tegen drugstoeristen

Voeren - De Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten wil enkele straten aan de grensovergang met Voeren afsluiten. Dat is een mogelijke maatregel tegen de drugsoverlast in de regio. De plannen volgden na een ontmoeting tussen burgemeesters in de grensgemeente, zo meldt TVL.

De burgemeesters van de buurgemeenten van de stad Maastricht, die onlangs van de Nederlandse Raad van State het licht op groen kreeg om drie coffeeshops vanuit de stad naar een coffeecorner aan de Köbbesweg te verplaatsen, hebben maandag samengezeten met hun Maastrichtse collega Onno Hoes en de hoofdofficier van justitie.

Alleen verkoop aan Nederlanders

"Het was een verhelderend gesprek, want stel dat de coffeecorner er effectief komt, dan blijft het ingezetenencriterium van kracht", vertelden maandag burgemeesters Huub Broers (N-VA) van Voeren, Mark Vos (CD&V) van Riemst en Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken. Er mag dus enkel wiet verkocht worden aan Nederlanders of personen die hun domicilie in Nederland hebben. "Dat is dus positief voor ons", reageerde Mark Vos. "Ook de hoofdofficier van justitie in Den Bosch, die het overleg bijwoonde, zei dat het ingezetenenbeleid gehandhaafd wordt.

Intussen heb ik wel vernomen dat de coffeeshophouders dit via een of andere juridische weg willen aanvechten. Ik en mijn collega van het Nederlandse Eijsden hebben wel het besluit genomen dat we enkele sluipwegen gaan dichtgooien. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht begreep mijn houding, want hij zou ook alles doen om de veiligheid van zijn stad te garanderen", aldus Broers.

Minder opbrengsten voor stad

"Het was een hoopvol signaal. Als die coffeeshops verplaatst zouden worden, dan kunnen Belgen, Fransen of Duitsers er niet terecht voor hun wiet. Vraag is dus of de omzet na de verhuis wel gaat opwegen tegen de investering die ermee gepaard gaat. Er blijven nu 2 miljoen drugstoeristen weg uit Maastricht".

"Het beleid met de wietpas blijft dus renderen. De drie Belgische burgemeesters, de Maastrichtse burgemeester en de collega's van Eijsden-Margraten en Meerssen hebben wel afgesproken om in een tijdspanne van zes weken opnieuw met onze politiechefs samen te zitten om de violen gelijk gestemd te houden", zei Marino Keulen.

Bekijk de reportage van TVL:

Belga, beeld TVL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio