Problemen dreigen met garantie zonnepanelen

Print
Problemen dreigen met garantie zonnepanelen

Problemen dreigen met garantie zonnepanelen

Duizenden eigenaars van zonnepanelen dreigen in problemen te komen met de garantie op hun installatie. Dat zegt het Nederlands-Limburgse bedrijf Solar Lab en het is ons bevestigd door Alex Polfliet van de sectororganisatie PV Vlaanderen.

De problemen zijn een gevolg van de crisis die de sector van de zonnepanelen al geruime tijd treft. "Heel wat installateurs zijn failliet gegaan of gestopt", aldus Alex Polfliet. "Mensen met een defecte installatie moeten zich dan wenden tot de producent, maar vaak bevindt die zich in China of Korea, als hij ondertussen niet zelf failliet is gegaan. Het zal dus voor heel wat mensen moeilijk worden om hun garantierechten op te eisen."

Volgens Alex Polfliet is het niet meteen te zeggen hoeveel van de ruim 220.000 gevaar lopen. "Maar het gaat eerder over 80 procent dan over 20 procent." Volgens Polfliet dreigen vooral problemen met de panelen zelf. "De meeste omvormers zijn immers van Europese makelij."

Volgens Joeri Beckers van Solar Lab, dat gespecialiseerd is in thermische metingen en efficiëntiecontrole houdt de ellende daar echter nog niet mee op. Volgens hem staan meer en meer klanten ook bij de producent voor een gesloten deur. "Producenten van zonnepanelen leggen immers voorwaarden op voor wat de garantie betreft. Wij worden meer en meer geconfronteerd met mensen die niet in aanmerking komen voor de garantie." Volgens Alex Polfliet kan een onderhouds- of garantiecontract bij een nieuwe installateur veel problemen voorkomen.

GC
Foto Raymond Lemmens

Lees er vandaag meer over in uw weekendkrant