Obama eist nieuwe voorzorgsmaatregelen tegen afluisterpraktijken

De Amerikaanse president Barack Obama riep vrijdag op tot bijkomende voorzorgsmaatregelen tegen het misbruik van de snelle technologische ontwikkeling, die het mogelijk maakt dat de overheid private e-mails kan inzien en telefoons kan afluisteren.

evrolix

Technologie "gaat zo snel dat het op een gegeven moment wel lijkt of iemand een geladen pistool richt om in de toekomst te gebruiken", zei Obama op CNN. Obama argumenteerde dat sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) Amerikanen gewoonweg niet voldoende informatie hebben hoe de huidige beveiligingsmaatregelen werken. "Ze zijn er nog steeds bezorgd over dat hun e-mails worden gelezen of hun telefoongesprekken worden gecontroleerd", zei Obama.

Hij hamerde erop dat niemand van de NSA probeert het PRISM-programma te misbruiken en dat alle veiligheidsclausules werken. De overheid is transparant over het programma, zei Obama, wijzend op de woensdag door NSA vrijgegeven verzameling van e-mails die door mensen in de VS waren gestuurd. Het programma was enkel bedoeld om buitenlandse e-mails te controleren. De geheime rechtbank die zich buigt over het spionageprogramma verklaarde het gebruik ervan ongrondwettelijk en riep de NSA op zijn procedure te herzien om toekomstig misbruik te voorkomen. Obama gaf toe dat er "gerechtvaardige zorgen" zijn over de snelle ontwikkeling op het vlak van de bewakingstechnologie.

"Er bestaat geen twijfel over dat de mogelijkheden van de NSA de mensen schrik aanjaagt, ook al is er veel werk gestoken in de bescherming van de privacy van het Amerikaanse volk", zei Obama. Maar hij voegde eraan toe dat de mensen ook moeten toegeven dat "er ginder vijandige types rondlopen die ons schade willen berokkenen", en die moeten in het oog worden gehouden.

Belga Foto AFP

Meer over NSA

Aangeboden door onze partners