Obama geeft illegale spionage door NSA toe

Twee maanden na de eerste revelaties van klokkenluider Edward Snowden, heeft de regering van Barack Obama woensdag erkend dat de Amerikaanse geheime dienst NSA tussen 2008 en 2011 de wet heeft geschonden door illegaal e-mails te onderscheppenen van Amerikanen zonder banden met terrorisme.

fvranckx

De regering hief woensdag de klassificatie van een aantal documenten op, onder meer een geheime gerechterlijke beslissing van 85 pagina's uit oktober 2011, die de NSA oplegt om een onderscheppingsprogramma om internetcommunicatie te vergaren stop te zetten. Door dit programma zouden tussen 2008 en 2011 jaarlijks minstens 56.000 e-mails van Amerikanen verzameld zijn, terwijl de Amerikaanse wet een individueel mandaat vereist van het moment dat het toezicht slaat op Amerikaanse staatsburgers of van buitenlanders die zich op het grondgebied bevinden.

De NSA gaf in 2011 bij de rechtbank toe dat er per ongeluk digitale communicatie werd verzameld van Amerikanen die niet in verband werden gebracht met terrorisme. De rechtbank gaf de NSA daarna opdracht het verzamelen van gegevens en de opslag daarvan in te perken, zo blijkt uit de woensdag vrijgegeven documenten.

Belga, archieffoto Reuters

Meer over Edward Snowden

Aangeboden door onze partners