Kinderkolonie tegen de grond

Print

Kinderkolonie tegen de grond

As - Het monumentale hoofdgebouw van de voormalige kinderkolonie van As moet helemaal worden afgebroken. De vzw Arbeidskansen kocht het terrein en de gebouwen in 2011 en was oorspronkelijk van plan het hoofdgebouw te renoveren, maar een stabiliteitsstudie wees uit dat er geen andere optie is dan een complete afbraak.

“We hadden aanvankelijk gehoopt om de benedenverdieping te kunnen behouden, maar een stabiliteitsstudie heeft uitgewezen dat we ook de benedenverdieping moeten afbreken. Een grote verrassing was dat niet, het gebouw is ook al bijna 100 jaar oud", zegt Eric Ramaekers, afgevaardigd bestuurder van vzw Arbeidskansen.

Het hoofdgebouw van de kinderkolonie van As werd rond 1917 gebouwd en was oorspronkelijk de officiersmess van het aanpalende Duitse militaire vliegveld dat zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in de bossen bij As vestigde. Van dat monumentale gebouw in koloniale stijl zal tegen eind september niks meer te zien zijn (foto onder).


"De planning is nog altijd dat we tegen eind 2014 in het hoofdgebouw kunnen starten met onze projecten.” De vzw investeert alles samen 2,3 miljoen euro in het project in As. De drie kleinere bijgebouwen blijven overigens wel behouden en zullen in een latere fase worden opgeknapt.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

TvD, foto's TP/JG

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio